Trečdalis Ispanijos mokyklų siūlo per daug kepto maisto

Beveik trečdalis Ispanijos mokyklų valgyklų kiekvieną savaitę siūlo mokiniams per daug kepto maisto porcijų, o daugiau nei trečdalis jų nepateikia pakankamai šviežių daržovių, atskleidžia šalies nacionalinės maisto agentūros tyrimas.
Išvados, pagrįstos 2023 m. skaičiais, pateiktos Ispanijos socialistų vadovaujamai vyriausybei rengiant teisės aktus, kuriais siekiama sumažinti nutukimą. 2019 m. atliktas tyrimas parodė, kad 40,6 proc. Ispanijos vaikų nuo šešerių iki devynerių metų viršijo rekomenduojamą svorį, iš kurių 17,3 proc. buvo priskiriami nutukusiems.
Remiantis ataskaita, trečdalio mokyklų valgiaraščių neprižiūri mitybos kvalifikaciją turintys žmonės, o 29,2 proc. mokyklų per savaitę patiekia tris ar daugiau kepto maisto porcijų, viršijančių rekomenduojamą didžiausią dviejų porcijų skaičių. Taip pat nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. mokyklų nesilaikė rekomendacijos kepti maistą alyvuogių aliejuje arba saulėgrąžų aliejuje, kuriame yra daug oleino rūgšties.
Tuo tarpu 37 proc. mokyklų per savaitę patiekia dvi ar mažiau porcijų šviežių daržovių, o rekomenduojamos yra trys ar keturios porcijos. Apie 7 proc. mokyklų valgyklų niekada nesiūlo žuvies, o 16 proc. nesiūlo rekomenduojamų keturių ar penkių savaitinių vaisių porcijų. Taip pat nustatyta, kad trečdalis valgyklų keturis ar daugiau kartų per savaitę siūlo iš anksto paruoštus patiekalus.
Ministerija nurodė, kad nors 2021 m. 99,7 proc. mokyklų valgio metu siūlė tik vandenį, 2023 m. šis procentas sumažėjo iki 85 proc.
Komentarai (0)